De overheid eist per 1 januari 2023 dat kantoorgebouwen minimaal een energielabel C hebben. Een pand met energielabel G is niet energiezuinig, een pand met energielabel A is dat wel. Het bevoegd gezag, bijvoorbeeld de gemeente van de plaats waarin het kantoor gevestigd is, kan handhaven wanneer het kantoorgebouw niet voldoet aan een energielabel C. Het gebouw mag dan per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.
Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij de verplichting niet geldt:
- Het gebruiksoppervlak van de kantoorfuncties is <50% van het totale gebruiksoppervlak;
- Het gebruiksoppervlak van de kantoorfuncties en nevenfuncties is minder dan 100 m2;
- Monumenten zoals bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
- Kantoorgebouwen welke minder dan 2 jaar gebruikt worden;
- Kantoorgebouwen welke onteigend worden of aangekocht worden in het kader van de Onteigeningswet;
- Kantoorgebouwen welke geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen;
- Wanneer er maatregelen nodig zijn om tot een energielabel C te komen welke niet binnen 10 jaar terug verdiend kunnen worden.
Twijfelt u of u hieraan voldoet, of dat u een Label C moet hebben? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, wij ondersteunen u hierbij graag.
Stappenplan
Om op tijd een energielabel C te behalen voor uw kantoorgebouw, garandeert Bongers/Jansen u dat dit label aan u wordt uitgereikt. Bongers/Jansen hanteert hierbij de volgende stappen:
1) Indien er geen energielabel beschikbaar is, wordt er een nieuw label opgesteld. Indien het gebouw voldoet aan label C of beter of dat dit niet noodzakelijk is vanwege bovenstaande uitzonderingen, dan wordt het label geregistreerd bij de overheid en is het gereed.
2) Wanneer het huidige label niet voldoet, wordt er een zogenaamd ‘maatwerkadvies’ opgesteld. Hierin wordt een overzicht gegeven van duurzame maatregelen met de financiële consequenties, de bijbehorende terugverdientijd en labelverbetering. Vervolgens kunt u een keuze maken uit de voorgestelde duurzame maatregelen.
3) Bij meerdere marktpartijen wordt een prijs opgevraagd voor het uitvoeren van de duurzame maatregelen. De aanbiedingen worden beoordeeld en samen met u wordt de gunstigste aanbieder geselecteerd.
4) De werkzaamheden worden uitgevoerd, waarbij Bongers/Jansen de uitvoering begeleidt en de kwaliteit van het werk controleert.
5) Nadat de aanpassingen zijn doorgevoerd wordt het nieuwe energielabel door Bongers/Jansen afgegeven. Uw gebouw voldoet nu minimaal aan het energielabel C.
Voldoet uw pand nog niet aan de label C eis? Neem ook dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij ondersteunen u hierbij graag.